Metal, günümüzde iç ve dış mekan uygulamaları için giderek daha popüler bir alternatif olmaya devam ediyor.

Yıllardır, çatı ve dış cephe kaplamalarında metal kullanılmıştır. Ancak yeni malzemeler, uygulamalar ve tutumlar yaratıcı, karmaşık iç tasarımları günümzde binaların içine taşımıştır. Metal’in çok yönlülüğü onu neredeyse sınırsız uygulamalara açarken, diğer birçok malzemeye göre dayanıklılık ve uzun ömür sağlar.

Son on yılın teknolojik gelişmeleri, mimari metalleri iç mekanlar için çok pratik bir çözüm haline getirmiştir. Farklı mimari tarzlara uyacak yeni kaplamalar ve desenler artık mevcuttur. Yeni dijital araçlar, yüksek profilli projelere ve genel alanlara ‘kaliteli bir görünüm’ katabilen çarpıcı yüzeyler oluşturmamıza olanak tanıyor örneğin mimari alüminyum, olağanüstü tasarım esnekliği ve uzun ömürlü dayanıklılık sunar.

Metal kaplama, duvar kaplamaları, sütun kaplamaları, oda ayırıcılar ve merdiven olarak kullanım için giderek daha popüler hale gelmiştir. Daha fazla mimar, kamuya açık alanlarda tavan uygulamaları için metal tercih ediyor. İnsanlar her zaman metalin dayanıklı olduğunu biliyorlardı, ancak tavan gibi iç uygulamalar için kullanmakta isteksizdiler. ”Tasarımcılar ve sahipleri, metal tavanların bir mekan içerisinde mükemmel akustik kontrol sağlayabildiğini ve heyecan verici renkler ve yeni tasarım unsurları getirebileceğini düşünüyorlar. En yaygın uygulama, bir tasarımcının bir ızgara tipinde tavanı bir alana eklediği ve daha sonra bir fiber panel veya cam elyaf panel yerine metal tavan paneli kullandığı uygulamalardır. Tasarımcılar ayrıca binanın iç mekan hava kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek havadaki partiküllere katkıda bulunmadıkları için metal tavan panellerini tercih ederler.

Yapılarda ayrıca bir alanda ek güvenlik sağlamak ve açık, ferah bir görünüm oluşturmak için metal tavan kullanılır. “Bu özellikle okullar, adliyeler ve havaalanları gibi kamusal alanlarda önemli olabilir.” Metal tavan için önemli bir güvenlik özelliği, yangın söndürme sistemlerinin hala çalışabilmesidir.

Tavanlara ek olarak, diğer popüler iç mekan metal uygulamaları bölmeler, döşemeler, duvarlar ve korkuluklardır. Metal uygulamaları yangın dayanımı dahil güvenlik ve koruma özelliklerine sahiptir.Büyük tiyatrolar ve eğlence mekanları için metal, akustik açıdan çok işlevseldir.

Metal, aksam malzemesi olarak kullanıma ek olarak, yüksek trafik alanlarına ve çoklu seviyelere sahip uygulamalar için yaratıcı bir iç bileşen haline gelmiştir. Son zamanlarda, metal kullanımında okullarda bir artış söz konusudur. İç mekan uygulamaları için paneller: Metal paneller, geleneksel malzemelere kıyasla sürdürülebilir ve çok yönlü bir seçenektir, inşaat ekiplerine ihtiyaçlarını karşılamak için sınırsız olanaklar sunan geniş bir yelpazede mevcut renkler, yüzeyler ve profiller vardır. Doğru renk, şekillendirme, damgalama ve doku kullanımıyla metal paneller, başka hiçbir malzemenin ulaşamayacağı bir görünüm sağlar.

İç mekan uygulamalarında metaller, tüm alan gerekli olmadığında geniş bir açık alanı bölmek için alan bölücü olarak kullanılabilir. Barlar, restoranlar ve konferans salonları içinde özel alanlar da yaratabilir. Dikey tavan bezleri kullanılarak dikey olarak bölünebilir. Pencere uygulamaları yenilikçi iç mekan metal kullanımından faydalanabilir. Pencere çerçeveleri için metal saçak kullanmak, güneşten gölgeleme sağlar ve manzaradan ödün vermeden alandaki sıcaklığı dengeler.

İç metaller hayat kurtarmaya bile yardımcı olabilir. Bazı metal çeşitleri patlama basıncı ve şok dalgasının ötesine geçen patlamalardan kaynaklanan yaralanma riskini azaltır. Bina sakinleri için, havadaki enkaz, patlama olayları sırasında önde gelen ölüm ve yaralanma nedenlerinden biridir. Bir pencere kaplaması olarak ya da duvar panelinin arkasına duvar içi koruyucu olarak monte edilen dokuma tel patlama azaltma ürünü, estetik açıdan hoş özellikler korurken havadaki cam parçalarını vb. yakalar ve absorbe eder. Dokuma tel örgü mermi parçasının etrafında çökerek enerjisini güvenle dağıtır. Bu doğal kaplama mekanizması, yaralanma ve insanların ve malların zarar görme ihtimalini önemli ölçüde azaltır.

Yorumlar (0)

Yorum yaz